Hoe kan de RvN@ innovatiekracht aan transitievraagstukken, ambities en beleid van een gemeente bijdragen? Hoe kunnen de wethouders zelf bijdragen aan het een verdere versterking van de regio? Op 14 oktober kwamen wethouders uit de zeven gemeenten van het Rijk van Nijmegen in Kasteel Wijchen bijeen om de kracht en kansen van het regionale innovatie ecosysteem RvN@ te ervaren. Ze maakten er in sessies kennis met het netwerk van ondernemers, docenten en talenten. Zij vertelden er over de toegevoegde waarde van RvN@ voor henzelf, hun organisaties en de regio. Er werden voorbeelden van innovatieprojecten getoond, per gemeente, samenwerkingen over gemeentegrenzen heen en projecten op de cross-overs tussen sectoren. Vervolgens gingen de wethouders vol energie zelf aan de slag met het leggen van de verbinding met hun gemeentelijke ambities.
“Transitievraagstukken zijn complex en vragen vernieuwende processen en creatieve oplossingen. Uiteindelijk komen deze vooral van het innovatieve mkb. Een toekomstbestendige regio is dus gebaat bij een sterk mkb. Om de regionale innovatiekracht te vergroten heeft RvN@ het mkb, overheden en onderwijs de afgelopen jaren op strategisch, tactisch en uitvoerend niveau succesvol in community’s en projecten bij elkaar gebracht.” De regio staat voor grote uitdagingen en voor de toekomstbestendigheid moeten we nog meer en beter samenwerken.’’ sprak directeur Kristie Lamers. ‘’Dit begint met uitspreken van ambities en het uitwisselen van kennis. Dat doen we met ondernemers en wetenschap en vandaag ook met de wethouders uit de regiogemeenten.’’
Ook Geert Rutten, eigenaar van digital agency Linku en initiatiefnemer van de regionale Smart & IT community, was op de meeting aanwezig. ‘’Ik vind het belangrijk om het belang van RvN@ en regionale samenwerking vandaag te delen. Samenwerken zoals we met de digitaliseringsbedrijven in de RvN@ Smart & IT community doen, die soms ook elkaars concurrenten zijn. Bijvoorbeeld op het behoud van talent in de RvN@LABtrain. We kijken in het netwerk ook naar sectoroverstijgende samenwerkingen. Sommige uitdagingen waar we voor staan zijn bijna universeel: IT ondernemers zijn naarstig op zoek naar personeel, maar daarin staan we niet alleen. Het is goed om te zien hoe andere sectoren hier mee omgaan. Deze ontmoetingen en kennisdeling vinden plaats in RvN@ en dat was anders nooit zo snel op gang was gekomen.’’
Na de ontmoeting met ondernemers, docenten en talenten gingen de wethouders met de ambities en kansen aan de slag. Hoe kan je als gemeente het triple helix innovatiesysteem om lokale en regionale ambities te verwezenlijken? Op flips werden de dromen, behoeften, mogelijke versnellingsprojecten en intergemeentelijke samenwerkingskansen verzameld. Van korte voedselketens tot energie uit de Rijn passeerden de revue.
Gastheer, wethouder Nick Derks, deelde de ambitie op alternatieve brandstoffen en de rol van RvN@. ‘In de gemeente Wijchen zijn veel logistieke ondernemers gevestigd. Zij staan allen voor de opgave de transport sector te verduurzamen. Dat kan elektrisch of bijvoorbeeld met waterstof. Als gemeente wilden we samen met hen naar de mogelijkheden van een waterstoftankstation op bedrijvenpark Bijsterhuizen kijken. Een aanjager van het RvN@ programmabureau heeft het project opgezet en met het netwerk van RvN@ is er een coalitie gesmeed met de ondernemers, experts en onderwijs.’ Wethouder Irma van der Scheur sprak haar wens voor centraal gebruik van de twee biovergisters die de gemeente Berg en Dal telt uit. Joep Burghouts, directeur van De Variabele en voorzitter van RvN@ vulde aan: “Met het gas dat daarmee gewonnen wordt, kan weer groene waterstof opgewekt worden.” waarop de Nijmeegse wethouder John Brom toevoegde “… en de scheepsvaart is ook erg geïnteresseerd in de mogelijkheden van waterstof.” De doesessie leverde een grote lijst van samenwerkingskansen en kruisbestuivingen op waarmee RvN@ en de gemeenten aan de slag kunnen.
De bijeenkomst vond plaats in het recentelijk gerenoveerde Museum Kasteel Wijchen. Een van die vele historische plekken in het Rijk van Nijmegen. Op de, geheel met glas overdekte, binnenplaats ontving wethouder Nick Derks zijn ambtsgenoten uit de zeven RvN-gemeenten. De duurzame transformatie van het eeuwenoude gebouw is een mooi tastbaar innovatievoorbeeld van het toekomstbestendig maken van het prachtige Rijk van Nijmegen.