In het RvN@LAB werken studenten in LABs met ondernemers aan innovatievraagstukken. Deze projecten van RvN@LAB krijgen invulling in interdisciplinaire talentteams, in samenwerking met studentenorganisaties (LABpartners) of in samenwerkingen met het onderwijs. LABs werken aan de ontwikkeling van producten of diensten, organiseren evenementen, denken na over innovatie in denktanks of ondersteunen RvN@-projecten in taskforces.
Een breed scala aan projecten en thema’s met een overeenkomst: allen dragen ze bij aan de innovatiekracht van het MKB in het Rijk van Nijmegen.
Circulaire Kickstart. Haalbaarheidsonderzoek hydro-elektriciteit gemeente Mook en Middelaar
LABpartner AGREEn heeft in samenwerking met het Circulaire Kickstart team haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de mogelijkheden van hydro-elektriciteit in de gemeente Mook en Middelaar. Het team van de Circulaire Kickstart heeft de mogelijkheden voor de opwekking van energie middels de aanwezige waterstromen in de gemeente Mook en Middelaar in kaart gebracht. Hierbij werd zowel gekeken naar natuurlijke waterlopen als kunstmatige waterlopen. Eerder onderzoek heeft een aantal mogelijke opties in kaart gebracht. De studenten hebben de (maatschappelijke) haalbaarheid van deze opties te onderzocht. Hierin werkte zij samen met ondernemers, overheid en inwoners van de gemeente Mook en Middelaar.
Boerenbox
LABpartner Enactus heeft, in samenwerking met landbouwgroothandel Oregional, een businessmodel ontwikkeld waarbij ze lokale landbouwproducten aan studenten gaan verkopen. Enactus zocht uit wat de behoeftes van studenten zijn en wat er nodig is om de student de lokale producten van Oregional te laten kiezen. Op basis van deze informatie hebben groentepakketten ontwikkeld onder de naam Boerenbox. Vanaf september 2020 zal de Boerenbox te koop zijn!
Daarbij hebben zij niet alleen oog voor het belang van de agrariërs, maar dragen ze ook graag hun steentje bij aan een duurzame samenleving.
Circulaire Kickstart Quickscans
Study Association Synergy, de studievereniging voor studenten Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit heeft de ambitie om niet alleen een van de grootste studentenorganisaties van Nijmegen te zijn, maar ook de meest bewuste. Hierbij hebben kijken zij, samen met het team van de Circulaire kickstart, naar processen in hun organisatie waarmee ze verder kunnen verduurzamen.
Daarnaast heeft Synergy een taskforce samengebracht die de Circulaire Kickstart ondersteund in de uitvoering van de Circulaire Quickscans.
Taskforce QRS Nijmegen
De Taskforce Qrs Nijmegen streeft naar het vergroten van de overlevingskans bij een hartstilstand. Hiervoor is reanimatieonderwijs essentieel. Door (para)medische studenten op te leiden tot reanimatie-instructeur maken wij het mogelijk dit onderwijs kosteloos aan middelbare scholieren aan te bieden. Aan andere geïnteresseerden in Nijmegen en omstreken geven we reanimatieonderwijs tegen een kleine vergoeding.
Dit jaar hebben zij door bezoek aan de LABclub kennis gemaakt met het netwerk van RvN@LAB. Tijdens het Meeting of Minds Online Festival heeft de Taskforce Qrs Nijmegen deelgenomen aan de Waarmaakstraat. De contacten die zij daar hebben opgedaan hebben hen geholpen hun netwerk te vergroten en onder andere bijgedragen aan een prachtig artikel in De Gelderlander.
LABteam Future is Female
De complexe vraagstukken van deze tijd vragen om nieuw leiderschap. Daarvoor is diversiteit aan leiders nodig. Hoe is deze situatie in het Rijk van Nijmegen? Wordt er aandacht aan besteed in het onderwijs? Wie zijn de voorbeelden van vrouwelijke leiders voor onze generatie? Deze vragen stellen drie ambitieuze studenten van HAN zich. Onder de naam Future is Female vormen zij een LABteam.
Tijdens het Meeting of Minds Online Festival organiseerde dit LABteam een Talkshow. In het najaar zal er een LABpodium rondom dit thema plaatsvinden: De fysieke ontmoeting volgt op de online ontmoetingen na de talkshow. Op basis van vele enthousiaste reacties kijkt het LABteam naar de mogelijkheden om een netwerk te bouwen van studenten en vrouwelijke professionals uit de regio. Dit vraagstuk verdient een structurele aanpak.
Filosofen en denktanks
Bestuursleden van filosofie vereniging Sophia hebben afgelopen jaar verkend hoe filosofiestudenten bij kunnen dragen aan innovatievraagstukken. RvN@LAB wil dit graag met hen vormgeven door het inrichten van denktanks en het deel laten nemen van studenten filosofie aan LABhacks. Niet alleen profiteren ondernemers op deze manier van de kennis en denkkracht van de filosofen, ook ervaren de studenten de mogelijkheden die er voor hen zijn op de arbeidsmarkt.
Door de omstandigheden rondom het coronavirus hebben de bijeenkomsten met FC Sophia helaas niet door kunnen gaan, maar er is een solide basis waarop in het nieuwe collegejaar verder gebouwd zal worden.
Studenten bedrijfskunde verzamelen data bij regionaal MKB
Op initiatief van de studenten van Studievereniging Nexus, de studievereniging voor studenten Bedrijfskunde aan de HAN, is RvN@LAB in contact getreden met hun opleiding. De studenten constateerde kansen voor de opleiding en RvN@. In collegejaar 20-21 zal RvN@ een schakel vormen met het lokale MKB voor 100 studenten die het vak gedrag in organisaties Volgen.
De studenten van Studievereniging Nexus zijn met hun verbindende rol aanjager geweest voor deze samenwerking.
Student Business Award
De Student Business Award biedt jonge talenten met een eigen onderneming een springplank om verder te komen om in het netwerk van RvN@. Door ondersteuning en verbindingen groeit talent uit tot nóg succesvollere ondernemers. Met de Student Business Award investeert RvN@ in het MKB van de toekomst.
De deelnemers aan de Student Business Award ontmoette elkaar tijdens de Waarmaakstraat op het Meeting of Minds Online Festival. De uitreiking van de award zal, na vertraging door het coronavirus, in het najaar van 2020 uitgereikt worden.
De Student Business Award worde mede-georganiseerd door student Bedrijfskunde Yasmin van den Anker.
Medici ontmoeten lokale voedselproducenten
De geneeskunde studenten van Student & Leefstijl zetten zich in voor uitgebreider leefstijlonderwijs voor medici. Dit doen ze onder andere door het aanbieden van de SELF-cursus. Via RvN@LAB zijn zij in contact gekomen met lokale foodproducenten, bijvoorbeeld tijdens de LABsafari. Daarnaast organiseerde Student & Leefstijl een lezing over financiële zelfredzaamheid in samenwerking met de Rabobank Medici-desk.
RvN@LAB heeft een stevige samenwerking met LABpartner Student & Leefstijl die in de aankomende jaren nog tot diverse waardevolle uitkomsten zal leiden.