Vijftien politici uit de zeven gemeenten van het Rijk van Nijmegen debatteerden vrijdag 16 maart over economie en innovatie op het Regionale Ondernemersdebat in De Vereeniging. Onder het toeziend oog van meer dan 90 ondernemers concludeerden zij dat er meer maatwerk in de regio nodig is en de verbinding gezocht moet worden.
Dat werd gisterenmiddag duidelijk tijdens het Regionale Ondernemersdebat in De Vereeniging Nijmegen. Vijftien politici uit de zeven gemeenten debatteerden over hun betekenis voor ondernemers in het Rijk van Nijmegen. De politici vinden dat ze ondernemers vaak genoeg ontmoeten, maar volgens Kees van Gaalen van D66 Wijchen er blijft ruimte voor verbetering. Volgens Irma van der Scheur van de Groesbeekse Volkspartij en Sylvia Fleuren van CDA Berg en Dal moet er meer beleid op maat gemaakt kunnen worden. Pepijn Baneke van Groen Links Mook en Middelaar gaf aan dat er veel regels niet uit de eigen gemeente komen, maar uit de provincie en nationaal beleid.
Ook kwam de wisselwerking tussen ondernemers en politiek aan bod. De verantwoordelijkheid van het bruisend maken van het winkelgebied ligt volgens politici deels bij de gemeenten. Volgens Wendy Grutters van DNF moet de gemeente vooral faciliteren. Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.nu vindt dat de gemeenten best steviger mag sturen zoals winkeliers beschermen tegen grootwinkelbedrijven als de Hornbach.
De Drutense partijen waren zeer uitgesproken over de verschillen tussen lokale en landelijke partijen. André van den Hurk van CDA Druten stelde”Lokale partijen houden op bij het plaatselijke kerkbestuur.” Daarentegen zei André Springveld van Puifluik Druten Zuid “We staan heel dicht op de mensen en wij hoeven niet over alles te overleggen met de landelijke bestuur.”
Het venijn zat in de staart toen de OZB aan bod kwam. Hans van Hooft, SP Nijmegen, wierp zich als kampioen van ondernemers op door te stellen dat zij de MKB vriendelijkste partij van Nederland zijn omdat ze de huren van bedrijfspanden omlaag gekregen zouden hebben. Tobias van Elferen van D66 Nijmegen pareerde dit door aan te geven dat de grootste bedrijven die de meeste oppervlakte bezitten ook de meeste werkgelegenheid aan laagopgeleiden bieden. “Met de huidige regels geven we het signaal af dat de regio geen goede vestigingsplaats is.” Marjolijn Mijling CDA Nijmegen voegde hier aan toe de regio ondernemers nodig heeft en rekening niet steeds bij hen neergelegd kan worden. “Het is een beetje ondernemer pesten. Zo schep je geen ondernemersklimaat.”
De ondernemers en politici gingen daarna verder met elkaar in gesprek om hun standpunten uit te wisselen. Organisatoren RvN@, de beweging die met ondernemers, overheden, kennisinstellingen en inwoners naar een sterkere regio streeft, streekomroep RN7 en het Nijmeegs Ondernemerscafé concludeerden dat het belangrijkste doel: het verbinden van politiek en ondernemers meer dan geslaagd is.