Auteur: Chiel Tijdink – Bestuurslid Bedrijfskundestudievereniging Synergy
Op vrijdag 3 juli vond het digitale evenement Never waste a good crisis plaats. Samen met Sjors Witjes (universitair docent aan de Radboud Universiteit), Anne Weustenenk (gemeente Nijmegen), Stephen Gijsbers en Chiel Tijdink (bestuursleden Study Association Synergy) organiseerde RvN@ een interactieve middag met ondernemers en studenten waar werd nagedacht over de gevolgen van het coronavirus op circulair ondernemen.
De middag werd afgetrapt door Kristie Lamers die middels een korte introductie de opzet van het evenement schetste en alle deelnemende partijen introduceerde. Vervolgens kreeg Sjors Witjes het woord. Sjors vertelde wat meer over het thema en haalde enkele interessante voorbeelden uit de praktijk aan. Hierna introduceerde hij Simone de Groot, Simone is een masterstudent aan de Radboud Universiteit die haar scriptie heeft geschreven over de 9R-strategieën van lineair ondernemen naar circulair ondernemen. Uit het korte interview met Simone bleek dat Nederland zich erg focust op recyclen terwijl we ons eigenlijk meer moeten richten op het verlengen van de levensduur van onze producten.
Na deze introductie was het tijd om met het interactieve gedeelte aan de slag te gaan. De ruim 35 deelnemers werden opgedeeld in vijf kleine discussiegroepen met ieder een ander thema. De discussies in deze groepen werden geleid door Studenten aangeleverd door Study Association Synergy, zij zorgden samen met de experts dat de discussie op gang kwam. In de eerste ronde van deze discussies was het doel om vijf positieve invloeden van het coronavirus op circulair ondernemen te benoemen, maar ook om vijf negatieve invloeden te benoemen.
De groepen waren ingedeeld met de volgende thema’s:
In de eerste discussieronde kwamen er per thema erg verschillende punten uit. Zo werd in de Zorg benoemd dat de opkomst van digitaal consult in het ziekenhuis een positief effect was. Uit de groep Circulaire kickstart vouchers kwam dat vooral communicatie lastig is in een digitale omgeving en dat dit ook circulair ondernemen beïnvloed. Andere positieve punten die benoemd werden zijn dat de saamhorigheid gegroeid is door het coronavirus en dat mensen zich bewuster zijn geworden van investeringen op de lange termijn.
Na een korte recap op de uitkomsten van discussieronde 1 gingen de deelnemers snel weer terug in dezelfde kleine groepen voor discussieronde 2. Doel van deze ronde? Hoe kunnen we de positieve en negatieve punten uit ronde 1 concretiseren naar een stap voorruit voor circulair ondernemen. Uit deze ronde kwam onder andere dat bij circulaire bouw projecten er gekeken moet worden naar welke personen daar de verantwoordelijkheid voor dragen zodat deze projecten niet stil komen te staan. Uit de groep consumentengoederen, waar afvalbeheer een grote rol speelde, kwam dat elke keten een andere benadering nodig heeft om het afval te kunnen hergebruiken. Hiervoor zou een ketenregisseur benoemd kunnen worden die ervoor zorgt dat verbinding ontstaat tussen de verschillende onderdelen in de keten.
Nadat alle uitkomsten besproken waren werd er nog verder gepraat over de uitkomsten en werden er nog wat extra gedachten gedeeld. Al met al was het een erg inspirerende en positieve middag waar de gedachten en ervaringen van de ondernemers en studenten samen werden gebonden en tot mooie concrete uitkomsten werden omgezet. We willen alle aanwezigen nogmaals bedanken voor hun input en hopelijk mogen we jullie nogmaals verwelkomen op een van onze evenementen!