Spreekt de Vrijwilligerscentrale jonge mensen nog aan? Een vraag met een voor de hand liggend antwoord: niet, of in ieder geval niet genoeg. Op 5 april sloten tien jonge mensen – studenten ROC, HAN en Radboud Universiteit en starters – zich op in de Vrijwilligerscentrale. Tijdens een LABhack van RvN@LAB gingen zij op zoek naar kansen voor de Vrijwlligerscentrale.
Snel werd duidelijk dat het imago van de Vrijwilligerscentrale niet aankomt bij jonge mensen. Dat begint al bij de term ‘vrijwilligersWERK’. Verander het frame, zo luidt het advies van de jonge mensen. Focus op ervaring, zo stelden ze. Ervaring in de zin van iets meemaken, maar ervaring ook in de zin van competenties opdoen. Dus vanaf nu nooit meer vrijwilligerswerk, maar altijd vrijwilligerservaring.
Moet dan de Vrijwilligerscentrale helemaal veranderen? Misschien ooit, maar durf te beginnen met een experiment met en voor jonge mensen. De deelnemers van de LABhack bleven niet steken in praten over, maar gingen meteen over tot actie. Zij formeerden ter plekke een LABteam, dat zich bezighoudt met drie kernopdrachten:
Ideeën en uitkomsten vanuit het LABteam worden telkens getoetst aan de wijsheid en de ervaring van andere jonge mensen, zoals tijdens een brainstormsessie met studenten van de Bedrijfskundewinkel van de Radboud Universiteit of tijdens een ontmoeting met communicatiestudenten van Studievereniging Ruis van de HAN.
Het hippe zusje van de Vrijwilligerscentrale is geboren. Zij zal haar stem laten horen.
De LABhack was een onderdeel van het ‘aanjaaggeld’ dat aan het project RvN@ innoveert vrijwilligerswerk is toegekend. Aanjaaggeld voor RvN@projecten bestaat uit een voor het project passende combinatie van financiën en een keuze uit RvN@producten, events, LABs, HUBs en andere versnellers. Hiermee wordt er optimaal van de middelen, expertise en netwerken van de beweging gebruik gemaakt.