JF3 Business Solutions en ECO+BOUW richten de komende maanden in de St Hubertusstraat 10 in Nijmegen het Kenniscentrum Circulaire Bouw (KCCB) op.
Wat is de missie?
Onze missie is de vraag naar circulair & biobased aanbod te activeren door het aanbod toegankelijk te maken, kennis te delen, ketens te sluiten en innovatie aan te jagen.
Een vooraanstaande positie in te nemen om de koppeling van vraag & aanbod op het gebied van circulair & biobased bouwen en renoveren van het vastgoed, te realiseren. We richten ons op naast kennisdeling, ook op de praktische kennistoepassing.
Wat is de doelstelling?
Onze doelstelling is om concrete resultaten te boeken door de expertise van ons netwerk te ontsluiten voor meerdere doelgroepen, waaronder opdrachtgevers en andere stakeholders in de (bouw)keten en aanverwante branches, maar ook particulieren die hun huis willen verduurzamen.
- stimuleren circulaire bouweconomie (denken in de biologische kringloop en een technologische kringloop)
- kennis delen omtrent grondstoffen en bouwproducten in de biologische kringloop (noodzaak ivm CO2 reductie)
- kennis vergroten omtrent circulair bouwen
- stimuleren hergebruik van bouwmaterialen
- opleiden in demonteren i.p.v. slopen / opknappen / upcyclen (nieuwe banen creëren, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
- opzetten 2e hands bouwmaterialen en niet gebruikte nieuwe bouwmaterialen database
- opleiden in ontwerpen met 2e hands bouwmaterialen
- verzorgen opleidingsprogramma / workshops
- opzetten showroom
- creëren van kruisbestuiving tussen verschillende branches, zoals:
* agrosector
* transportKunst, cultuur, amusement en media
* bouwnijverheid
* industrie
* groothandel
* vervoer
Wat zijn de diensten?
Om de transitie naar een circulaire bouweconomie te versnellen zullen aanverwante diensten aangeboden worden voor de partners van het KCCB, waaronder:
- Deelnemen aan leerkringen, exposities en seminars.
- Gebruik maken van de showroom en kennisbank waarin circulaire voorbeelden uit de bouw (biologische en technologische kringloop) worden getoond.
- Het inbrengen van circulaire projecten en mogelijke probleemgebieden (wetgeving, materialen, ontwerp etc.) in een multidisciplinair team van studenten, experts, opdrachtgevers, subsidieverleners e.a. specialisten.
Daarnaast coördineert het KCCB verschillende projecten, met behulp van de leden binnen de coöperatie, zoals het:
- Invullen van social return bij sloop- en bouwprojecten.
- Opstellen van materialen paspoorten / oogstkaarten.
- Demontage van herbruikbare materialen uit gebouwen met inzet van zij-instromers, vroegtijdig schoolverlaters en mensen uit het sociaal domein.
- Invullen van zoekopdrachten (oogstkaarten) voor opdrachtgevers (projectontwikkelaar, woning coöperatie of andere opdrachtgever/aannemer) die circulair willen bouwen of renoveren.
Wat is de sociale en/of economische impact van jouw project op de regio?
- vergroten van kennis in de regio
- vergroten van werkgelegenheid
- opleiden en bijscholen van studenten en volwassenen (inclusief participatiegroep)
- versterken netwerk in de regio (samenwerking is essentieel)
- Verlagen CO2 uitstoot in de regio
- terugdringen afval in de regio
- creëren van een operationele infrastructuur
Met welke materialen werken we?
Dit kenniscentrum wordt gebouwd met materialen en producten, die afkomstig zijn uit de demontage van oude panden uit de regio in combinatie met biobased materialen. Woningcorporaties, scholen, musea, zorginstellingen en andere instanties hebben hun gebouwen ter beschikking gesteld om bij renovatie of sloop, waardevolle producten en materialen te demonteren om opnieuw als grondstof in te zetten (urban Mining).
Wat is er al bereikt?
De eerste contacten zijn gelegd en er zijn al een groot aantal bedrijven, organisaties en kennisinstellingen die willen deelnemen aan het centrum.
Er is al een locatie beschikbaar.