In Nijmegen (en niet alleen in Nijmegen) hebben we een systeem waarin we met zijn allen bezig zijn met betrekking tot armoedebestrijding en het oplossen van schuldenproblematiek. We verzuchten allemaal wel eens ‘waar zijn we in vredesnaam mee bezig?’ Water naar de zee dragen, de armen worden armer en de rijken worden rijker etc. etc… Dit voelt niet goed en draagt zeker niet bij aan constructieve oplossingen.
Help, we zitten klem! We houden onszelf in de tang en daar draagt echt iedereen aan bij.
Iedereen? Of zijn er toch mensen die daar anders naar kunnen kijken, maar hoe dan en wat dan en krijg je dan wel de bedrijven in mee? Wat is er voor nodig om een verandering teweeg te brengen?
Wat is de betekenis van het woord ‘schuld’: vanuit wiens perspectief en hoe ervaart de schuldeiser en schuldenaar dit begrip.
Willen we de verandering, zou dat bijdragen aan een betere en gezondere samenleving?
Volgens ons is de tijd er rijp voor: in onze samenleving zie je allerlei bewegingen en ontwikkelingen die duiden op een verandering waar we gebruik van kunnen en moeten maken.
Vanuit onze ervaringen en werkomgeving hanteren we allemaal in meer of mindere mate beperkende beredeneringen, die voortkomen uit bepaalde aannames en overtuigingen. De schuldhulpverlener kijkt anders naar de schuldenproblematiek dan de schuldeiser, en wellicht dat de aannames hoe schuldeisers ertegenaan kijken, niet kloppen met de realiteit en vice versa.
Grote vragen!! We denken niet dat we met dit project direct de grote problemen oplossen. We willen een zaadje planten en samen, aan de hand van concrete situaties, kijken hoe we de financiële problematische situatie van mensen kunnen verlichten, veranderen.
Samen werken aan een andere benaderingswijze van armoede en schuldenproblematiek.
We trekken hier een jaar voor uit. Laten we beginnen!
Wie en wat hebben we daar voor nodig?
– Een denktank met mensen uit diverse hoeken die samen onorthodox naar de armoede en schuldenproblematiek kijken.
– Een goede analyse van hoe het systeem werkt en vervolgens kijken waar je kunt ingrijpen en bedenken wat daar voor nodig is.
– Bereidwilligheid bij crediteuren om daar aan mee te werken. Vanuit de gemeente hebben we contacten met bedrijven die daar toe bereid zijn.