“20 mannen bijeen en twee vrouwen. Mannen in pakken, meestal zonder das en sommigen een beetje casual. Zij zijn in gesprek met elkaar en met één vrouw, de vice-voorzitter van het College van Bestuur van Radboud Universiteit. De wereld van “Vastgoed ondernemend Nijmegen” is in gesprek met de Radboud Universiteit over het vraagstuk om 1000 expat-eenheden te realiseren. Een project van RvN@, dat in enkele sessies tot uitkomsten en concrete huizen leidde. Geen woorden maar daden”. Hier leest u hoe dat in zijn werk ging.
Radboud Universiteit meldde zich 10 maanden gelden bij RvN@. Gezien de internationaliseringsstrategie verwacht de universiteit de komende jaren een toestroom van 1000 studenten, Phd-studenten en promovendi die om short stay huisvesting vragen, al dan niet gemeubileerd in de prijsklasse van 500 – 1000 euro huur per maand.
RvN installeerde een taakgroep onder leiding van de manager International Office van Radboud Universiteit en bestaande uit vier relevante en maatschappelijke geledingen: kamerverhuurders, vastgoedontwikkelaar, woningcorporatie en gemeentelijke overheid. Het vraagstuk heeft een maatschappelijk karakter. De toestroom kan een beroep doen op de bestaande kamermarkt. Dat kan tot ongewenst hoge prijsstijgingen leiden. De kamerverhuurder is veelal niet ingericht op gemeubileerde verhuur. Het aantal short-stay voorzieningen in Nijmegen houdt (nog) geen rekening met deze aantallen. De huurprijs per maand kan niet te hoog zijn gezien het inkomen van de expats. Een extra druk op de sociale huurmarkt en Nijmeegse corporatie die studenten huisvest is ongewenst.
Aan tafel!
Via een belronde werden alle ondernemers benaderd die op enigerlei wijze betrokken zijn bij vastgoedontwikkeling en – beheer in en rond Nijmegen. De vraag luidde of men bereid om aan tafel te komen en een bijdrage te leveren in de brainstorm die moet leiden tot daadwerkelijke oplossing van het vraagstuk. 20 ondernemers gaven gehoor aan de uitnodiging en verzamelden zich aan twee tafels: een voor de inhoudelijke bespreking die aan het einde van de bespreking werd vervangen door een borreltafel.
Er kwam een oplossing in het zicht: de aanwezige kamerverhuurders richten een protal in waar alle vrijkomende short-stay eenheden op te zien zijn. De “Funda voor expats”. De ontwikkelaars spraken de bereidheid uit om te versnellen. Radboud Universiteit kwam oprecht in de bijeenkomst tot het inzicht dat zo’n vraag niet zomaar gesteld kan worden aan ‘de markt’. Het belang van de het slagen van de ondernemingsstrategie vraagt ook om een investering van de universiteit. Die is toegezegd met de ontwikkeling van een portal.
De beide delegaties hebben drie maanden gewerkt. De portal is er. De oplevering van de verhuureenheden die versneld worden gerealiseerd vindt voor kerst 2017 plaats. Expats hebben zich voor dit project al aangemeld. Geen woorden maar daden.
Wilma de Koning , vice-voorzitter van Radboud Universiteit: “Ik ben positief verrast over de daadkracht die daar op de 23e verdieping aan de dag werd gelegd en het gemak waarmee iedereen met elkaar praat zonder concurrentie-overwegingen. Ik heb de wereld van vastgoed Nijmegen op een mooie manier leren kennen. Daar hebben we veel profijt van, niet alleen voor de huisvesting van expats”.
Walter Hamers, bestuurder woningcorporatie Talis en lid van de stuurgroep RvN: “je ziet in zo’n netwerkbijeenkomst en de follow-up ervan dat zo’n wereld in wezen een community vormt. Men spreekt dezelfde taal, deelt relevante informatie, bewaakt het eigen belang en heeft tegelijkertijd ook voor de maatschappelijke kant van het vraagstuk. Iedereen ziet kansen en bedreigingen voor zichzelf, maar de grootste gemene deler is: het moet wel opgelost worden! Dat er zoveel vaart zit in dit project heeft te maken met dit gevoel voor community”