Op donderdag 12 november zijn ondernemers en wethouders uit het Rijk van Nijmegen met elkaar aan het werk gegaan om de komst van een waterstoftankstation op park Bijsterhuizen te versnellen. Tijdens het digitale Meeting of Minds-festival van RvN@ gaven Frank Mietes van Alles over waterstof en Sasa Marinics van TOTAL gas mobility facts & figures over waterstof, waterstof in de logistiek en over de kosten van een waterstoftankstation en van het rijden op waterstof.
Gevoed met deze kennis gingen ondernemers met elkaar aan een besloten tafel. En aan een plenaire tafel werden de kansen vanuit lokaal perspectief onderzocht en benoemd. Aan deze tafel maakten Pieter Bergshoeff en Arjan Moerman van Bijsterhuizen de urgentie duidelijk voor ondernemers van hun bedrijvenpark. Vanuit de noodzaak van de energietransitie, maar vooral vanuit de concurrentiepositie van Bijsterhuizen. Een waterstoftankstation is een noodzakelijke vestigingsvoorwaarde voor veel ondernemers. Wethouder Nick Derks van Wijchen pakte de uitdaging op: hij zegt de komende jaren te sturen op waterstof, in Wijchen, maar eigenlijk in het hele Rijk van Nijmegen. En hij maakte dat meteen concreet: hij zegde ambtelijke ondersteuning toe in het vervolgtraject. Wethouder Nelson Verheul van Berg en Dal stelde meteen zijn grote netwerk rond waterstof open voor het project van RvN@ Waterstof in het Rijk van Nijmegen. Daarmee gaf hij concrete invulling aan het uiteindelijke doel van het project: groene waterstof opwekken in het te bouwen zonnepark in Millingen en die waterstof te laten tanken in het waterstoftankstation in Bijsterhuizen.
En toen kwamen de ondernemers – vooral uit de transport en de bouw – terug van hun besloten tafel. Deze ondernemers waren na een lang intakegesprek uitgenodigd, omdat zij ook de urgentie en de kans van waterstof in hun onderneming zien. Uit de rapportage van hun bijeenkomst bleek dat zij blij waren nu eindelijk meer concrete informatie te krijgen over kansen en kosten van waterstof en een waterstoftankstation. Zij maakten duidelijk dat zij graag nog meer informatie willen. De ondernemers willen met lokale overheden gaan samenwerken om te komen tot een haalbare en betaalbare businesscase. De algemene teneur was wel, dat een transitie naar waterstof nu (nog) te duur is vanuit ondernemersperspectief.
De stream van deze bijeenkomst is hier te zien:
Hoe nu verder? Er vindt een terugkoppeling plaats naar de wethouders Nick Derks en Nelson Verheul en naar de deelnemende ondernemers. Daar worden vervolgstappen gezet met een kernteam, waarvan de eerste stap is het bij elkaar brengen van alle noodzakelijke informatie rond waterstof en het waterstoftankstation. Met die informatie bouwen we in 2021 aan een businesscase, waarin we vestigingsvoorwaarden en subsidiemogelijkheden meenemen en waar kansrijke commerciĆ«le marktpartners zijn aangesloten – rond de bouw van een tankstation en de levering van waterstof. Inmiddels staan studenten van het ROC (TalentLAB) en van de HAN (Centrum voor Meervoudige Waardecreatie) klaar om met ons te gaan bouwen aan het waterstoftankstation op Bijsterhuizen. In december volgt hierover meer informatie.
Nelson Verheul
Nick Derks