Dit is een korte opsomming van de uitkomsten van de Ronde Tafel ‘Houtstromen in het Rijk van Nijmegen’ die donderdag 1 oktober 2020 in de brede loods van ECO+BOUW plaatsvond. De bijeenkomst was georganiseerd naar aanleiding van de ervaringen in Circulaire Kickstart trajecten. Hierin bleek dat er veel kansen en oplossingen voor het hergebruik van hout zijn en verschillende partijen er afzonderlijk van elkaar naar keken. Tijd om alle kennis te bundelen en vast te stellen welke kansen er gezamenlijk benut kunnen worden.
De tafelgasten: Patrick Schreven (ECO+BOUW), Stef Cuppens (Cuppens +zn), Eric Sommerdijk (Van Nyhout), Jeroen Jansen (Gemeente Nijmegen), Jannie Coenen (Radboud Universiteit), Nick Borst (Suez), Jan de Jong (TNO), Ron Oorschot (TNO), Koos van Dael (Circulair Ambachtscentrum Nijmegen), Martijn de Haas (RvN@), Koen Vrielink (Lentekracht / Circulaire Kickstart), Patrick Jansen (Like-minded / Circulaire Kickstart).
Al bij de kennismakingsronde werden de eerste afspraken gepland waarna de er een enorme hoeveelheid kennis over hout, de regio en hergebruik werd uitgewisseld. Wie doet wat met welke soorten hout? Wat is er al geprobeerd en wat zouden we eigenlijk samen moeten doen? Waarom is er geen supermarkt voor tweedehands keukendeurtjes? Een circulair bouwbestek: wat doen we met de huidige houtvoorraad (in bestaande bouw) en hoe gaan we om met toekomstige houtvoorraad in nog te maken bouw? Hout kan gebruikt worden voor het ‘skelet’ van nieuwbouw. Dan hoeft de verf
er niet eens vanaf gehaald te worden. Voor de grotere oplossingen, zoals TNO al onderzocht, is de regio Rijk van Nijmegen te klein en moet er met andere regio’s worden samengewerkt. Op kleiner niveau zijn er zeker ook kansen, maar die vergen experimenteerruimte om goede businesscases te bouwen. TNO heeft al verschillende oplossingen getest en wil verder kennis uitwisselen. SUEZ is houtstromen (A, B en C kwaliteit) aan het onderzoeken en zet er een digitaal platform voor op. Cuppens +zn benadrukt het belang van onderzoek naar regionale houtstromen en Van Nyhout probeert mensen te enthousiasmeren voor oud hout, zoals balken, die uit de sloop van huizen komen. Van cellulose scheiden tot vingerlassen en van milieuregels tot leren van de progressieve Oosterburen; in anderhalf uur werden talloze kanten van houthergebruik belicht.
Afgaande op de Ronde Tafel is er energie bij de deelnemers om samen (en met meer partijen) een volgende stap te zetten. RvN@ kijkt samen met de deelnemers naar het oppakken van handschoen om de keten verder samen te brengen rondom één concrete houtcasus om de eerste concrete circulaire stap te zetten.
Interesse in kennis en oplossingen? Neem contact op met het Circulaire Kickstartteam via communicatie@rvnhub.nl